Rutarea furtunelor la monobutelie, wing, drysuit


User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Mon Jun 11, 2012 11:21 am
Furtunul de 2 metri nu se incolaceste la intamplare. Configuratia DIR este gandita astfel incat sa poata fi scos si pus la loc, iar in timpul cat sta acolo sa nu te incomodeze.
In configuratia NAUI, cel putin aia care mi s-a predat la cursul OWD, octopusul sta aiurea, facand o bucla in exteriorul corpului, cu atat mai mare cu cat este furtunul mai lung.

Eu din ce vad se face un melanj de configuratii NAUI cu DIR.
DIR merge pe cateva chestii foarte bune: furtun de octopus lung (fie 1.5m fie 2.1m mi se pare tot aia), care permite inotul usor al buddyului aflat pe octopusul tau (nu intotdeauna se poate iesi vertical spre suprafata, chiar si in mare deschisa). Aceasta lungime mare a furtunului implica invatarea pe de rost, institinctiva a unor proceduri de gestionare a lui (care mi se par ok, cu mentiunea ca nu le-am probat). Cea de a doua chestie, tii in gura si donezi octopusul. Daca nu donezi nimic, faci toata scufundarea pe octopus (!). Acest lucru asigura buddy-ul care primeste detentorul ca are un obiect din care poate 100% respira. De asemenea, avem instinctul de a lua imediat cealalta tr II de unde se afla de obicei, prinsa de gat.

NAUI in schimb este talmes-balmesul functional in 90% din cazuri: furtunul e galben deci se vede, faptul ca il tarasti prin mal e ghinionul buddy-ului, tu oricum respiri din ala scurt, care este si cel mai bun. Sa nu uitam ca procedurile provin din SUA, unde oamenii sunt individualisti. Cu privire la montarea tr II octopus, cred ca furtunul este oricum suficient de lung, chiar și la 1m, astfel incat sa il poti rasuci fara probleme.

Detentoarele Spiro Arctic pe care le folosim eu cu Sorin, desi bune tehnic, sunt gandite exact pentru NAUI, deoarece tr. II octopus nu are acelasi nivel de protectie la freeflow ca cealalta. Ori, asta este o prostie, deoarece daca donezi aer in mediu foarte rece si dificil, oricum tr I este predispusa la un freeflow din cauza debitului marit solicitat. Daca mai tii cont si de faptul ca tr II octopusul nu este protejata la fel de bine, iti dai seama ce este NAUI de fapt - un pariu ca totul va merge bine si ca de fapt nu ai mari pericole pe care sa le solutionezi.

Deci NAUI se bazeaza mult, cel putin la OWD/Advanced, pe faptul ca nu te bagi in situatii care cer cu adevarat pregatire de scafandru, ramanand la nivel de recreational. Cu alte cuvinte, Tyulenovo da, RO-RO și Medy nu. In clipa in care progresezi de la "norocul" NAUI la chestii serioase, si antrenamentul devine mai serios (ca sa ramai in viata!) si manipularea unui furtun de 210cm nu mai reprezinta o problema.

Inca o idee despre DIR, astia au si configuratie monobutelie+monoventil? Credeam ca nu au decat configuratie cu 2 tr I.
Top
User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Mon Jun 11, 2012 10:15 pm
Andr3i wrote:Nu uita ca certificarea pe care o primesti este o recunoastere a cunostintelor teoretice si practice in corelare cu nivelul de curs pe care l-ai urmat. Este problema elevului cat de mult respecta cele invatate dupa terminarea cursului si cat de departe vrea sa mearga in "solutionarea pericolelor".


Da. My point este că nivelul la care te pregăteşte NAUI pentru OWD/Advanced este strict recreaţional (adâncimi mici, ape cu vizibilitate ok-ish etc). Echipamentul şi procedurile sunt pentru recreaţional - the easy way. Dacă vrei să intri în lucruri mai complicate trebuie să înveţi să rutezi furtune mai lungi de 100cm - de aici a pornit acest mare offtopic. Tot din cauza asta apar şi diferenţele dintre DIR şi NAUI.

În ceea ce priveşte diferenţa uzuală de calitate dintre cele două tr.II, nu vreau să se înţeleagă că ăsta ar fi standardul NAUI. Legătura este inversă. Pur şi simplu asta folosesc foarte mulţi certificaţi NAUI/PADI, ceea ce indică gradul lor de pregătire. Până la urmă o astfel de organizaţie este definită de performanţele elevilor cărora le-a eliberat certificatul de absolvire, ca orice instituţie de învăţământ.
Top
User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Mon Jun 11, 2012 10:26 pm
Andr3i wrote:Inca o data, nu standardele de certificare sunt problema. Problema o reprezinta scafandrul care le aplica gresit.
[...]
Nu uita ca certificarea pe care o primesti este o recunoastere a cunostintelor teoretice si practice in corelare cu nivelul de curs pe care l-ai urmat. Este problema elevului cat de mult respecta cele invatate dupa terminarea cursului si cat de departe vrea sa mearga in "solutionarea pericolelor".


Eu sunt de acord cu cele de mai sus, dar văd lucrurile din alt unghi. Ideea mea pe scurt este următoarea: Nu NAUI a dictat ca octopusul să fie mai slab decât primary şi să fie târât cu nonşalanţă pe fundul apei. Elevii brevetaţi de NAUI/PADI fac chestiile astea (vezi YouTube). Şi, deoarece eu am impresia, poate greşită, că aceştia sunt majoritari printre certificaţii acestor agenţii recreaţionale, asta înseamnă că ei caracterizează nivelul de pregătire la care aceste instituţii de învăţământ îşi aduc elevii. Cu alte cuvinte, universităţile Spiru Haret ale scufundărilor recreaţionale.

Totul este ok cât timp aceşti scafandri (eu inclus) se angajează în scufundări recreaţionale. Dacă vor mai mult, trebuie să înveţe mai mult pentru a fi în siguranţă. Aşa se ajunge la furtune mai lungi de 1m şi procedurile pentru gestionarea acestora. De aici a pornit discuţia cu DIR şi NAUI etc.
Top
User avatar
Sharpie
Posts: 94
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:15 pm
Location: Bucureşti
Has thanked: 5 times
Have thanks: 42 times

Certificare:
bighinăr
Locatie:
vezi Localitate
PostPosted: Tue Jun 12, 2012 12:32 pm
rey wrote:la un scafandru brevetat si cu experienta nu ai sa vezi ca-si tarie echipametul , totul este strins si lipit pe corp
la un elev nu potzi sa-i faci asta si asa e disperat , si daca i le mai si legi de BCD , nu le gaseste , el nu este obisnuit si invatat cu echipamentul


Acuma vorbind la modul general (și îi cer scuze lui Cristi pentru offtopic), fiecare profesor are modul lui de predare, dar dacă îl înveți greșit pe om, după aia e mult mai greu să fie dezvățat. Când primești țidula ar trebui să fii ok la nivelul țidulei, dacă ești disperat sub apă de ce ți-a dat-o? (întrebarea e retorică!)
Top

Return to Discutii Generale

Who is online

Registered users: No registered users

cron