SCUBA pentru copii

De la discovery incolo


Skiff
Posts: 162
Joined: Mon Dec 19, 2011 3:37 pm
Location: Galati
Has thanked: 78 times
Have thanks: 61 times

Certificare:
AOWD
Locatie:
Galati
PostPosted: Fri May 25, 2012 3:10 pm
Mai multe agenţii SCUBA (PADI, SSI, NAUI) oferă programe de iniţiere sau cursuri SCUBA pentru copii. Aici ar fi locul de discutat despre ofertele de la noi. La ce anume ar trebui să se gândească părinţii înainte?

http://www.padi.com/scuba/padi-courses/diver-level-courses/kids-courses/default.aspx
http://www.divessi.com/ssi_junior_diving_programs

NAUI's POSITION ON MINIMUM AGE FOR SCUBA DIVING: http://www.nauisa.org/archives/age.html
http://seastaradventures.wordpress.com/2007/11/18/naui-policy-on-age-requirement-changes/

http://www.drdive.net/cms/index.php (în limba germană)

Mulţi instructori oferă sesiuni "discover SCUBA diving" pe la piscine, inclusiv pentru copii. Mare atenţie! De regulă oferta implică riscuri necunoscute!
În calitate de părinte eu nu aş lăsa copilul în apă decât cu echipament compatibil Nitrox şi o serie de verificări suplimentare din partea mea.

Echipamentul pentru copii trebuie să fie cât mai uşor, să nu suprasolicite coloana vertebrală, adică butelie mică de 5L sau 7L, echiparea se face în apă.

Referitor la echipament compatibil Nitrox / EANx / "enriched air": butelie, treapta întâi, detentorul să fie dedicate nitrox. Au culori distincte, de obicei verde şi galben, inscripţii din care să reiasă că sunt compatibile cu oxigenul pur, adică "oxy-clean". Numai aşa se elimină din start cele mai mari riscuri la care se expun copii. Este vorba despre impurităţi în amestecul de gaz respirator. Echipamentul obişnuit, normal, pentru adulţi, nu respectă neapărat normele necesare pentru copii. EANx constrânge la un anumit nivel foarte scăzut de impurităţi (hidrocarburi) în butelie, altfel ar face bum.

Foarte important: m-aş asigura personal că butelia a fost umplută cu aer îmbogăţit cu oxigen (cu mai mult de 40% O2), adică EANx înalt hiperoxic. Aş verifica personal, cu analizorul mobil din dotarea instructorului, ce amestec am primit în butelie şi aş semna în registru. Nu s-a făcut calibrare la analizor imediat înainte de măsurare? Nu există registru şi nu se cere semnătura? Atunci aş refuza oferta. Este clar, ca părinte, că trebuie să fii certificat scafandru cu brevet nitrox sau advanced nitrox pentru a putea semna.

M-aş asigura că butelia are etichetă specială autocolantă care atestă că verificarea buteliei s-a făcut recent (12 luni) şi că butelia este oxy-clean. Dacă în butelie se află EAN50 sau EAN70 atunci sigur butelia este oxy-clean. Dacă ar fi EAN40 sau mai mic în butelie atunci m-aş asigura că umplerea s-a făcut la un compresor care respectă normele, verificat şi atestat periodic, cu filtrele schimbate la termen, adică dacă aş avea cel mai mic dubiu despre calitatea filtrării aerului comprimat atunci aş refuza oferta. De aceea EAN înalt hiperoxic mă scuteşte de multe griji. http://www.andi-europe.eu/what-is-safeair-p535-nl.html

Alt motiv pentru care vreau EANx înalt hiperoxic, de exemplu EAN50, este tipul de scufundare la care expun copilul din perspectiva domeniului de presiuni parţiale pentru azotul respirat. La suprafaţă avem 0.79 ppN2 în aer, respectiv 0.5 ppN2 în butelia cu EAN50. Pe măsură ce adâncimea creşte va creşte şi presiunea ambiantă, deci şi presiunea parţială a azotului (ppN2). Dacă asigur că întreaga scufundare n-a depăşit 0.79 ppN2, de exemplu EAN50 în bazinul de înot sub 3m, înseamnă că scufundarea s-a efectuat în limita saturaţiei normoxice normobare (SNN) - asta vreau pentru copilul meu.
Top

Skiff
Posts: 162
Joined: Mon Dec 19, 2011 3:37 pm
Location: Galati
Has thanked: 78 times
Have thanks: 61 times

Certificare:
AOWD
Locatie:
Galati
PostPosted: Sat May 26, 2012 6:27 pm
Cele de mai sus se referă la scufundări în bazin, "discover SCUBA diving" pentru copii, cu instructor.

Pentru copii peste 14 ani, cu brevet OWD, recomandarea mea este în continuare scufundarea în limita MOD cu EAN înalt hiperoxic 50% - 70%. Normal că trebuie ales locul de scufundare astfel încât fundul mării sau lacului să nu depăşească maximum operating depth (MOD), limita impusă de amestecul de gaze din butelie.

Actualmente este practic imposibil să găsiţi un instructor care să ofere condiţiile cerute de mine, deoarece instructorii sunt afiliaţi la agenţii SCUBA precum PADI, SSI, NAUI, CMAS, etc etc iar aceste agenţii definesc instruirea ca secvenţă de etape la care brevetul nitrox vine după obţinerea brevetului OWD. Pentru adulţi este foarte OK, dar pentru copii este mai sănătos din multe puncte de vedere să folosească alt amestec în butelie decât aer comprimat.

Ceea ce vreau eu este, să zicem, la un capăt al scalei posibilităţilor, capătul cel mai sănătos dar improbabil a se întâmpla. La capătul celălalt al scalei posibilităţilor este practica agenţiilor, cu echipament pentru copii care este OK din punct de vedere al mărimii dar destul de riscant ca să nu zic nesănătos din punct de vedere al amestecului respirator din butelie, respectiv aer comprimat trecut printr-un compresor despre care "nu se ştie" cât de bine respectă standardele la filtrarea impurităţilor. Dacă eu nu-mi las copilul să fumeze atunci cu siguranţă nu-l voi lăsa nici să se scufunde cu aer comprimat.

Să presupunem că scufundarea are loc în limita saturaţiei normoxice normobare (SNN), adică presiunea parţială a azotului (ppN2) din amestecul respirator are valori sub 0.79 indiferent de presiunea ambiantă, la orice adâncime curentă. Din punct de vedere al teoriei decompresiei nici nu are loc o scufundare, nu se dizolvă azot suplimentar în ţesuturi, copilul poate urca la suprafaţă oricând, direct. Nu este nevoie de computer, de tabele. Este suficientă respectarea recomandării NOAA, maxim 150 minute la ppO2 1.4 per 24h.

Principala limitare pentru copiii va fi durata până când li se face frig. Hipotermia este un factor foarte important. În Marea Neagră sau în lacurile de la noi temperatura apei este de obicei destul de joasă, calitatea costumului de neopren şi a cagulei, cât de bine se potriveşte ca mărime pentru copil va determina pierderile de căldură în imersiune. Pentru copii este chiar mai important decât pentru adulţi cum se protejează de frig la cap şi la ceafă. O cagulă groasă (5mm neopren) cu guler mare şi mănuşi cu trei degete sunt necesare.

---------------------------------------------------------------------------
ARPE (Association de Réflexion pour la Plongée des Enfants) recomandă următoarele limite pentru scufundări efectuate de copii (cu aer comprimat):

Vârsta 9-10 ani, adâncime maximă 3-5m, durata maximă 15 minute.
Vârsta 11-12 ani, adâncime maximă 5-8m, durata maximă 20 minute.
Vârsta 13-14 ani, adâncime maximă 8-10m, durata maximă 25 minute.
Vârsta >14 ani, adâncime maximă 15m, durata maximă 30 minute, dacă e înainte de pubertate.
Top

Skiff
Posts: 162
Joined: Mon Dec 19, 2011 3:37 pm
Location: Galati
Has thanked: 78 times
Have thanks: 61 times

Certificare:
AOWD
Locatie:
Galati
PostPosted: Sat May 26, 2012 6:32 pm
Citez aici răspunsul acordat de medicul specialist în medicina scufundării, dl. Dr. Bogdan-Cristian Ion de la CMHC http://www.medicinahiperbara.ro, răspuns publicat la http://www.scubaboard.ro/forum/showthread.php/2569-Scufund%C4%83ri-pentru-copii/page3?p=38139#post38139

Dr. Ion wrote:Pe de o parte avem la copii o serie de problem legate de dezvoltarea acestora, in primul rind al oaselor si al plamanilor. Adica microbule pot duce la leziuni articulare deosebit de grave, mult mai grave decit la adulti, la fel cum expunerile la PP mari de impuritati gazoase pot constitui o problema.

In alta ordine de idei expunerile la PPO2 inalte ale copiilor sint si acestea o problema care trebuie studiata in detaliu.

TEORETIC, daca se respecta norma restrictiva de aer comprimat nu ar trebui sa apara probleme la copii la nivelul plamanilor, DAR daca aceasta norma nu este respectata, expuneri de lunga durata la impuritati gazoase, poate provoca leziuni ireversibile ale plamanilor.

De asemenea scufundarile cu aer, deci la PPN2 superioare SNN-ului, implica risc de aparitie al microbulelor ceea ce poate crea probleme, mai ales la o decompresie RAPIDA a copilului.

Cit despre scufundarile hiperoxice inalte, aici se isca doua PROBLEME mari:

1. Sa putem calcula riscul unei expuneri avem nevoie de multe experimente. Daca la adulti aceste experimente le avem foarte usor, fie datorita armatelor care folosesc rebreathere pe O2 fie tratamentelor de oxigenoterapie hiperbara, unde de-a lungul anilor s-au strins date despre milione de astfel de scufundari la diferite PPO2 de la 1,2 pina la 3 bari, la copii NU DISPUNEM de suficiente date statistice, deoarece armata nu foloseste copii iar in hiperbara acestia erau destul de rar bagati (datorita costurilor mari: copil plus insotitor/parinte). Intre timp studiile recente au aratat eficacitatea HBOt la epilepsie, autism si paralizie cerebrala, pe linga necroza aseptica a copilului (osteocondrita disecanta sau boala Legg Calve Perthes). Astfel ca de citiva ani buni s-a inceput SISTEMATIC aplicarea HBOT la copii, la inceput pe 1,5-1,8 bari, iar in ultimii ani chiar pe 2,4-3 bari. ASTFEL ca acum putem spune cu certitudine ca pentru copii nu semnalam, la aceleasi expuneri ca adultii in hiperbara, riscuri crescute pentru convulsii sau alte fenomene toxice ale oxigenului, in conditiile in care aplicam hiperbara de la gravide la sugari.

ACESTE date sint insa EXTREM de NOI, adica doar de citiva ani, de altfel sint in continua desfasurare, dar la ora actuala dispunem de sute de mii de expuneri pentru a avea o prevalenta statistica.

DECI acum stim ca o expunere in limita NOAA a unui copil nu ar aduce nici o problema suplimentara, asa ca astfel de expuneri ar avea avantajul eliminarii riscurilor de vasculita embolica sau de toxicitate pulmonara al impuritatilor.

2. DAR folosirea amestecurilor HIPEROXICE INALTE implica o alta problema mai COMPLICATA: o adevarata revolutie in gindirea scufundarii, respectiv intra in contradictie cu ceea ce propovaduiesc inca agentiile recreationale. Adica ar fi putin cam culmea sa inceapa sa spuna cineva ca pentru copii ar fi mult mai bine sa se inceapa cu ADVANCE NITROX, dar DEOARECE ADULTII SINT MAI TIMPITI, pe astii ii invatam intii sa se scufunde cu aer!

Concluzionind, cred ca o saula ar fi exagerata, dar desigur ca si o scufundare cu un EAN inalt la copii fara a fi sigur ca acestia respecta MOD (adica nu au cum sa se duca mai jos) ar fi oarecum riscanta, DAR daca se poate asigura acest MOD, ar fi o solutie sigura si aplicabila pe scara larga, CUM de altfel ar fi trebuit sa fie aplicata de mult la toate categoriile de scafandri pentru scufundarile superficiale. Oricum o scufundare in limita SNN nu ar avea decit limita impusa INCA de NOAA, de citeva ore la 1,4 bari si nu ar necisita nici un fel de decompresie, adica CHIAR ca ar putea permite copilului sa iasa oricind din apa fara stopuri, desigur ca daca poseda technica expirarii continue si fara limita de viteza.

Oricum in Germania, unde aptitudinile de scufundare recreationale sint OBLIGATORII, aceste sint valabile pentru persoane intre 10 si 16 ani anual (la fel ca si pentru cele peste 40) iar intre 16-40 o data la trei ani. In plus aptitudinile pentru persoanele intre 10-16 ani sint ceva mai riguroase si contin o serie de elemente specifice acestor "scafandri".


închei citatul, text publicat pe celălalt forum

Autor: Dr. Bogdan Cristian Ion
Centrul de Medicina Hiperbara si a Scufundarilor Constanta
Institutul de Medicina Hiperbara si a Scufundarilor Bielefeld/Germania
Top

Skiff
Posts: 162
Joined: Mon Dec 19, 2011 3:37 pm
Location: Galati
Has thanked: 78 times
Have thanks: 61 times

Certificare:
AOWD
Locatie:
Galati
PostPosted: Sat May 26, 2012 8:27 pm
Am pus câteva întrebări legate de scufundări cu EANx pentru copii pe forumul de medicină hiperbară, http://www.medicinahiperbara.ro/phpbb/viewtopic.php?f=27&t=302. Iată răspunsurile primite prin amabilitatea domnului Doctor B.C. Ion, medic specialist la CMHC şi la IMHS Bielefeld/Germania:

CristiC wrote:Întrebare 1: se recomandă în mod deosebit folosirea amestecurilor hiperoxice înalte în cazul scufundărilor efectuate de copii cu vârsta peste 10ani?
Dr. Ion wrote:Personal sint pentru folosirea gazului optim la scufundare si nu pentru a te scufunda cu ce ai la indemana. Tinind cont ca pentru scufundarile superficiale nu aerul comprimat este gazul ideal, ci acel amestec care creaza cele mai putine probleme, desigur ca ar fi recomandat folosirea unor amestecuri care sa fie destul de departe de limita SNC (adica sub 1,4 bari PPO2) si sa ne apropie cit mai mult de un PPN2 de 0,8 bari.
Nu cred ca durata ar afecta prea mult cinetica gazelor, dar desigur ca la copii trebuie tinut cont si de hipotermie sau capacitatea acestuia de a face efort.


CristiC wrote:Întrebare 2: Se poate vorbi de riscuri legate de O2 la un ppO2 "prea mare" - sau o (singură) expunere de 30minute cu EAN70 e doar benefică pentru copil?
Dr. Ion wrote:Desigur ca se poate vorbi de riscurile unei expuneri, dar intii trebuie definit ce inseamna "prea mare". Literatura de specialitate, desi pentru copii nu exista inca studii aprofundate referituare la expunerile indelungate la PPO2 marit, este in general de acord ca situatiile sint similare adultului. Oricum expunerile pe care le facem noi la copii, chiar cu mult sub 10 ani (2,4 bari si perte 120 minute expunere) nu ar indica un risc crescut fata de adulti in ceea ce priveste aparitia convulsiilor hiperoxice. Mai mult chiar aceste expuneri le aplicam si la copii cu epilepsie, efectul fiind chiar benefic, adica se constata modificari positive ale EEG-ului si chiar o reducere pina la disparitie a convulsiilor. Oricum lucrurile nu trebuiesc confundate, convulsia hiperoxica in imersie poate fi fatala datorita riscului de inec, astfel ca NOAA trebuie neaparat respectata, dar atita vreme cit va aflati sub NOAA nu cred ca ar trebui sa va faceti grija. ORI NOAA permite in imersie expuneri de 1,4 bari si 150 de minute, asa ca atita vreme cit va aflati sub aceste valori riscul de convulsie este scazut.

Expunerile de 30 minute la 1,4 sau 1,2 bari PPO2 (EAN70 sau 6o in 10 metri) nu stiu in ce masura sint benefice, ca si efect terapeutic. ADICA nu sint studii pentru un astfel de expunere. Desigur ca daca ne referim la scufundarea in sine, benefic ar fi absenta incarcarii cu azot si reducerea la ZERO a riscului de DCS, indiferent de expunere si viteza de deconpresie! Daca insa dupa o astfel de scufundare copilul invata mai repede, adica daca exista efecte terapeutice, raspunsul este: s-ar putea! Ca idee exista in America o serie de centre de terapie hiperbara in care se folosesc expuneri de adincime medie (3-5 metri, Soft HBOT) sau medii (5-10 metri, Low HBOT) care ar influenta benefic procesul de invatare in sensul cresterii atentiei si al capacitatii de memorare. Astfel ca este posibil ca scufundari repetate cu un EAN inalt pe paliere superficiale, dar repetate sa aiba efecte benefice sau chiar terapeutice, dar nu exista studii in acest sens.
Top

Return to Primii pasi

Who is online

Registered users: No registered users

cron