Page 1 of 1

Romania

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 9:14 am
by joker
Daca tot suntem la rubrica unde am vrea sa ne scufundam.....sa postez si eu "doleanta" :
La baza sunt profesor de istorie...am crescut cu arheologia si cred ca am sa mor cu arheologia in sange...dar sa revin la subiect....
Universitatea din Suceava...sectia de istorie face sapaturi arheologice de ceva timp pe malul Prutului in zona Ripiceni. Mai nou in urma escavatiilor s-au descoperit asezari suprapuse din paleolitic pana in epoca medievala, ultima achizitie fiind o spada din cupru pe care din fericire apa a adus-o la mal dupa inundatii.

Si acum vine problema care ma macina de ceva vreme...apropape intreg situl arheologic se afla sub apele prutului si pentru arheologi este inaccesibil...nu se stie cat de intins este si ce contine...curentul nu este mare ca e in zona barajului de acumulare ...dar trebuie o scufundare mai ampla cu ceva efort financiar...dar cine stie intr-o zi!!!!!

Re: Romania

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 9:51 am
by CristiC
Dacă situl este la mică adâncime atunci s-ar putea împrejmui cu un fel de gard cu scopul ca apa din mijloc să nu fie curgătoare, să nu vină obiecte plutitoare sau imersate peste arheologul subacvatic. Acesta lucrează oricum cu un raster. Dacă marginea pătratului investigat este din scânduri de lemn, cu mici improvizaţii tehnice s-ar putea face o baleiere/scanare cu un fishfinder/echo sounder electronic. Chiar şi date numerice doar despre adâncime, colectate automat, dacă sunt culese inteligent, pot fi prelucrate apoi pe calculator încât să iasă o hartă şi să ştii exact unde să pipăi (îmi închipui că în Prut nu se vede nimic).
Oricum scafandrul trebuie ghidat cu saulă de la suprafaţă iar dacă două saule sunt folosite ortogonal atunci ghidarea pe coordonate este simplă. Adică minim 5 oameni, doi la suprafaţă cu fir-ghid, scafandrul arheolog, încă unul în stand-by cu propriul "line-tender" pentru intervenţii. Asemănător ca la scufundarea sub gheaţă.

Altă abordare este cu ROV construit de studenţi, capabil să ţină o anumită adâncime (stabilizat static), cu "mustăţi" ca somnul, senzori tactili care returnează informaţie de "contact" şi de unghi al pârghiei. Poziţionarea x/y a minisubmersibilului se poate face de la suprafaţă cu sistem de sfori.

Tehnica de aici:
http://www.engel-modellbau.eu/catalog/index.php?cPath=2
http://www.modelluboot.de/
http://www.unterseebootmodellbau.de/01b9ab92450046501/01b9ab92c91107307/index.html

Re: Romania

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 10:11 am
by sorin
joker wrote:...dar trebuie o scufundare mai ampla cu ceva efort financiar...dar cine stie intr-o zi!!!!!


Foarte interesanta chestie. Oricum, asa cum zicea si CristiC, vizibilitatea este, probabil, zero. Poate ne adunam cativa, mai pe sfarsitul verii, sa vedem ce se poate face acolo. Ar fi bine sa fie diveri obisnuiti cu scufundarile in lipsa de vizibilitate.

Re: Romania

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 12:20 pm
by joker
Domnilor sunteti invitatii mei...si pentru raspunsul concret, tehnic si la obiect...CristiC esti promovat la rangul de SEF ARHEOLOG....asa ca acu tre sa vii sa pui in practica tot ce ai spus....si pe nenea sorinache il arhivez cu raspunsul care este un acord oficial ca vine sigur la Suceava.
Am sa revin cu fotografii si ceva schite topografice a locului sa vedem poate dam de ceva.

Re: Romania

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 12:26 pm
by sorin
I'm in!