Page 1 of 1

Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sat May 26, 2012 7:12 pm
by CristiC
Citiţi cu mare atenţie ce a publicat dl. Dr. Bogdan Cristian Ion de la CMHC din Constanţa la http://www.scubaboard.ro/forum/showthread.php/2082-Osteonecroza-disbarica

(este absolut legal să public doar linkul spre articol)

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sat May 26, 2012 7:38 pm
by sorin
Foarte interesant. Exista acordul autorului?

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sat May 26, 2012 8:09 pm
by CristiC
Acord pentru ce? Am citat integral cu precizarea sursei (liber accesibilă) şi precizarea autorului, care este problema?

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sat May 26, 2012 9:51 pm
by sorin
Nu este necesar? Daca tine sa precizeze ca se supune drepturilor de autor? Intreb si eu.

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sun May 27, 2012 8:52 am
by Andrei
Cred ca [email protected] se refera la aceasta sectiune de articol:
"Acest material informativ se supune drepturilor de autor, copierea, citarea, multiplicare sau folosirea informatiilor din acest material, chiar si partial, le vom urmari penal"

Articolul este foarte interesant. Pentru a nu polua si mai mult sectiunea hai sa ramanem la textul postului initial.

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Sun May 27, 2012 10:42 am
by CristiC
OK, pentru orice eventualitate voi obţine un acord scris de la autor. Poate-l conving să posteze în nume propriu. Genul acesta de articol ar trebui protejat cu "lock topic" iar discuţii, lămuriri, să se facă în alt thread, doar cu link spre aici.

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 4:41 pm
by rey
complicatiile decompresiilor repetate ---- da are dreptarte numai ca asta se aplica in special la comerciali , noi astia de pe aici mai mult sau ,mai putin recreationali la cite deco avem nu-i o problema , oricum stam foarte bine fiindca in ultimii ani nu au fost DCS in rindul nostru, nici nu avem adincimi asa mari ca sa tenteze si pot sa spun ca scafandrii nostrii au fost responsabil

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 5:11 pm
by sorin
Hm... numai luni :) Apropos de ape cu adancime mica.

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 1:03 pm
by CristiC
rey wrote:complicatiile decompresiilor repetate ---- da are dreptarte numai ca asta se aplica in special la comerciali , noi astia de pe aici mai mult sau ,mai putin recreationali la cite deco avem nu-i o problema , oricum stam foarte bine fiindca in ultimii ani nu au fost DCS in rindul nostru, nici nu avem adincimi asa mari ca sa tenteze si pot sa spun ca scafandrii nostrii au fost responsabil


Este vorba despre decompresii repetate, din cele unde avem microbule "suficient de mari", pentru care adâncimi de 10-12m sunt suficiente dacă viteza de ascensiune este prea mare. DCS se face la fel de frecvent în ape puţin adânci dacă urcarea este prea rapidă. Cei mai expuşi sunt instructorii care fac multe yo-yo dives cu începători.

Referitor la "în rândul nostru", depinde care "nostru". Acolo unde oamenii sunt într-o apropiere mai apropiată de barocameră şi se investighează Doppler după orice pârţ se şi găseşte mai des câte un caz de DCS. Doctorul HBOT ne poate povesti statistica din Germania. În România se poate să avem câteva cazuri cu osteonecroză care nu a fost niciodată diagnosticată, pentru că nu am avut medici care să pună acest diagnostic şi nici scafandri în cunoştinţa riscului la care se expun. Evoluţia este foarte lentă şi mulţi nu fac legătura între durerea de genunchi şi scufundările de anu' trecut.

Re: Osteonecroza disbarică

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 1:59 pm
by sorin
Trebuie sa vii odata la Tyulenovo, sa vezi cu ochii tai tiganii taietori de epave. Cine a fost acolo stie despre ce vorbesc. Sunt oameni care 10h/zi "recupereaza" fierul vechi la adancimi de ~10m pentru 6-7 zile pe saptamana. Nu ies la suprafata, schimba buteliile in apa. Cred ca ar apare multe chestii interesante la un consult.