Page 1 of 1

Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Thu Dec 05, 2013 11:35 am
by cocoricu
Salut, am cateva zeci de scufundari in Grecia si Turcia. Oricum, ideea ar fi ca, neopren mai gros de 3mm nu am pus niciodata pe mine. Problema mea ar fi urmatoarea: nu pot in fiecare iarna sa fac cate o calatorie intr-un loc unde este vara permanent, iar faptul ca sunt destule luni pe an cand nu ma pot scufunda, ma deranjeaza. De curand, am facut un efort si mi-a achizitionat un cosum uscat SH. Cum nu stiu nimic despre aceste articole, decat ce am citit ocazional, as vrea sa ma ajute cineva sa aflu daca este ok, daca-l pot folosi si sa am cu cine sa ma scufund si iarna. Am citit/vazut prin diverse locuri ca se pot face scufundari frumoase, la Marea Neagra chiar si iarna. Multumesc.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Fri Dec 06, 2013 8:19 am
by sorin
Salut, in primul rand ar trebui sa imi spui mai multe despre acel costum. Eventual sa postezi niste imagini cu el. Este el de neopren? Este trilaminat? Este nou, este vechi? Si apoi ar trebui testat, ar trebui sa incerci cateva scufundari la bazin pentru ca sa deprinzi niste skill-uri de baza inainte de a te aventura cu el intr-o apa deschisa de 5-6 grade. Parcurge tu pasii astia si fii sigur, ai cu cine merge la mare chiar si iarna. Noi mergem mai tot timpul. Daca este si marea de acord, bineinteles.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Fri Dec 06, 2013 2:32 pm
by cocoricu
Multumesc pentru raspuns. A durat mai mult sa ma prind cum sa pun o poza aici. Nu prea sunt obisnuit cu forumurile.
dry.JPG

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Fri Dec 06, 2013 2:57 pm
by sorin
Este un Typhoon TRX. Costumul nu este rau. Si pare destul de nou. Pacat ca are wrist dump valve si nu shoulder dump valve. Ma rog, se poate pune. Daca ai fermoarul in regula si sealurile, costumul poate fi folosit in bune conditii.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Sun Dec 08, 2013 2:34 pm
by dominatrix
Salut,

Felicitări pt costum. Şi eu am tot TRX, a rezistat la frecat de stânci şi transport în rucsac. La noi sunt mai frecvente că e outlet în Balgaristan :)

Bagă-i nişte sticle de plastic în sealurile de la mâneci şi o minge de plastic în conul de la gât. Închide-i valva, fermoarul şi umflă-l cu inflatorul. Ţine aerul? Dacă da, welcome to the club. Dacă nu, dă-l cu apă cu săpun şi vezi pe unde răsuflă.

Aşa cum a zis şi Sorin, valva de încheietură este o opţiune mai proastă decât cea de umăr, deoarece necesită mai multă atenţie şi mai intră apă când scoţi aerul. Partea bună este că se poate pune valvă de umăr.

Ce subveşmânt ai?

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Sun Dec 08, 2013 3:26 pm
by sorin
Exista un ghid, un articol destul de complet pe acest forum despre costumele uscate. Il gasesti aici:http://www.scubaforum.ro/articole-publicate-f32/costumele-uscate-caracteristici-intre-inere-probare-t92.html

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Sun Dec 08, 2013 3:28 pm
by cocoricu
Multumesc pentru raspunsuri. Nu am deocamdata undersuit, insa am reusit sa incopesc un costum de lana, zic eu destul de bun.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Mon Dec 09, 2013 9:52 pm
by ghrt
Caută şi nişte fleece mai grosuţ, dacă ai pe unde. O să le testezi la prima ieşire.
Ţine cont că apa comprimă destul de mult ce ai pe tine, chiar dacă bagi aer nu o să bagi foarte mult că te limitează lestul şi după aia îţi afectează prea tare flotabilitatea.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Tue Dec 10, 2013 10:58 am
by cocoricu
M-am gandit si eu la fleece. Insa lana tine de cald chiar si cand este uda. In fine, deocamdata ma descurc cu ce am. Asi vrea sa merg la o piscina sa-mi probez costumul. Ca tot nu este vreme de mers la mare.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Wed Dec 11, 2013 9:43 am
by MadWolf
Si fleece-ul de calitate (deci nu chinezismele) are aproape aceleasi proprietati ca lana pentru ca este facut din holofibre (hollow, gol pe dinauntru, de-aia PolarTec-ul se spala fara balsam si la temperaturi joase - altfel firele se duc naibii si isi pierde proprietatile) si in plus este sensibil mai usor ca lana.

Trebuie sa recunosc insa, ce e natural e greu de egalat de niste chestii sintetice facute de mana omului. Lana izoleaza mai bine, dar cand se uda e grea. Avantajul real al PolarTec-ului e ca e mult mai usor.

O sa vezi ca imbracamintea "tehnica" de munte si subcombinezonul de speologie seamana bine ca material cu subvesmantul de costum uscat. Subvesmantul este insa de regula mai gros.

Re: Buddy pentru scufundari iarna

PostPosted: Wed Dec 11, 2013 11:37 am
by sorin
Mi-au trecut prin mana fel si fel de undersuit-uri. Clar, cel putin o clasa peste toate celelalte este Articul de la Forth Elements. (Cred ca am eu un fetis la denumirea asta :D ). Oricum, ideea la un undersuit bun este ca o sa scoata apa si transpiratia din interior si o da afara. Asta cat este nou. Dupa mai mult spalari, unele nefericite, membrana de pe tesatura se deterioreaza si se desprinde. Evident, costumul isi pierde proprietatile. Oricum, nu recomand folosirea altor haine oricat de munte, lana, fleece ar fi ele. Motivele ar fi mai multe, as aminti aici faptul ca, daca nu este combinezon, risti sa iti iasa bluza din pantaloni si sa ramai cu spatele gol - evident nu poti sa remediezi situatia avand dry-suit-ul pe tine si este mult mai practic ca dupa dive sa nu fii obligat sa te schimbi imediat din niste haine ude, ci sa ramai cu undersuit-ul pe tine. Oricum, niste haine obisnuite, oricat de bun ar fi costumul, oricum se vor uda. Daca nu de la infiltratii in costum, macar de la transpiratie.